dla Dietetyków i nie tylko

Punkt wyjścia do rozważań dietetycznych człowieka
to
nie paleolit ale wcześniej, dużo wcześniej...
ostatnio mówi się, że nawet 800 000 lat temu.


Kiedy jeszcze nie używaliśmy ognia
do przyrządzania potraw i mięsa.


Wtenczas jakoś przeżywaliśmy i od tamtego czasu...

nasze komórki... NASZE KOMÓRKI (nie układ pokarmowy)

nie za bardzo, jeśli w ogóle uległy zmianie.
zmiany histologiczne (tkankowe) jeśli zachodzą to ok. 1% na 100 000 lat
zmiany cytologiczne (komórkowe ) praktycznie są niezmienne od 3,5 mld lat


Mikrobiom jelitowy człowieka,
ok 2 kg reaktywnej masy około 1 500 szczepów bakterii i grzybów
u cywilizowanego człowieka "wszystkożercy" (kiedyś nawet 15 000 szczepów)

Czy mikrobiom się zmienił, w sensie funkcjonowania?

Czy dostosował się do wysoko-przetworzonych produktów?

Jak Mikrobiom funkcjonuje przetworzonych produktach?

Co oferują nam szczepy, które nie są w stanie przeżywać, kiedy stosujemy

lekarstwa, konserwanty, nabiał, sól, cukier, herbatę, garbniki, alkohol ?


Kulinarny Rezultat Kultury, KRK = dietetyka systemu

kliknij gdziekolwiek w poniższy tekst - by czytać całość !

~ Dietetyka, dietetycy i pokrewne Instytuty w Polsce