Przepisy, recepty DOmN

makowiec

Spód:

100 gram słonecznika lub orzechów

100 gram wiórków kokosowych

50 gram siemienia lnianego mielonego

100 gram daktyli (jeśli suche to lekko namoczonych)

Wszystko razem rozdrobnić w malakseże

Masa:

250 namoczonego i przepłukanego maku ( to ok. 125 suchego)

zmiksować z:

100 gram zmielonych wiórków kokosowych,
100 gram daktyli (jeśli suche to lekko namoczonych) i soku z połowy pomarańczy .

Dodać można trochę cynamonu, anyżu, gałki muszkatołowej.
Na wierzch wyłożyć płatki migdałowe .

Schłodzić w lodówce kilka godzin.

Trwałość kilka dni w lodówce.

barszcz

Proporcje składników

1 burak
2 jabłka
1/2 małej cytryny lub limonki
korzeń imbiru /ginger - jak kciuk
czosnek - ząbek
majeranek - łyżka
pieprz - szczypta
sól - szczypta
ewentualnie trochę wody.

wycisnąć w wyciskarce do soku jabłko i burak
na tarce przetrzeć imbir i czosnek

wszystko zmieszaćpodgrzać do max. 40st.C

Spożyć na świeżo po podgrzaniu.