Przepisy, recepty DOmN
makowiec
Spód:
100 gram słonecznika lub orzechów
100 gram wiórków kokosowych
50 gram siemienia lnianego mielonego
100 gram daktyli (jeśli suche to lekko namoczonych)
Wszystko razem rozdrobnić w malakseże
Masa:
250 namoczonego i przepłukanego maku ( to ok. 125 suchego)
zmiksować z:
100 gram zmielonych wiórków kokosowych,
100 gram daktyli (jeśli suche to lekko namoczonych) i soku z połowy pomarańczy .
Dodać można trochę cynamonu, anyżu, gałki muszkatołowej.
Na wierzch wyłożyć płatki migdałowe .
Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Trwałość kilka dni w lodówce.
barszcz
Proporcje składników
1 burak
2 jabłka
1/2 małej cytryny lub limonki
korzeń imbiru /ginger - jak kciuk
czosnek - ząbek
majeranek - łyżka
pieprz - szczypta
sól - szczypta
ewentualnie trochę wody.
wycisnąć w wyciskarce do soku jabłko i burak
na tarce przetrzeć imbir i czosnek
wszystko zmieszaćpodgrzać do max. 40st.C
Spożyć na świeżo po podgrzaniu.