Kreatywność

w przygotowaniu

NAŁÓG a KREATYWNOŚĆ

Po raz kolejny przyjmowany pokarm sklepowy czy tradycyjna potrawa o znanym Tobie smaku wyrabia w Twojej mentalności utarte szlaki neuronalne. Oczekujesz typowego smaku, jak i smaku soli. I dostajesz to. Masz uczucie, że panujesz nad sytuacją. I tak codziennie. Stajesz się uzależniony od smaku.
Musisz naprawdę się wysilić aby w tej sytuacji być kreatywnym.

Podczas jedzenia owoców i innych nieprzetworzonych produktów jesteś konfrontowany bezustannie z nowymi świeżymi smakami (od niedojrzały do dojrzały i po przejrzały - we wszystkich odcieniach i niuansach). Trudno oczekiwać w tej sytuacji czegoś znanego, zazwyczaj jest się zaskakiwaną/ym. W związku z tym nie wyrabiasz w swojej mentalności, żadnych trwałych preferencji smakowych. Posiłek wymaga akceptacji i docenienia. Nowe smaki pobudzają układ nerwowy. W tej sytuacji kreatywność pojawia się spontanicznie!
W zależności od potrzeby!