Absolutny "must have” dla osób, które interesują się zdrowym odżywianiem.

Dostarcza wielu informacji, popartych badaniami naukowymi oraz własnym doświadczeniem autora, które przełamują współczesne nawyki i myślenie na temat jedzenia.

Myślę, że wielu osobom na początku trudno będzie się pogodzić z rzeczywistością i informacjami zawartymi w tej książce, gdyż jej treść jest bardzo bolesna.

Ludzie nie chcą myśleć, że dieta, której nauczyli się, będąc jeszcze młodymi ludźmi, jest nieprawidłowa i szkodliwa.

Zdecydowanie polecam lekturę i refleksję nad jej treścią - w trosce o długość i jakość życia! M. Wielgat

Wesprzyj
publikację książki
na Zrzutka.pl

Kilka słów o książce DOmN

"Dzisiejsze Odżywianie możliwie Naturalne". Na początku miał to być jeden artykuł dla czasopisma o zdrowiu. Nagle po dwóch latach pisania krótkich notatek zorientowałem się, że tego jest już taka ilość(!!!), iż warto się tym podzielić z innymi i napisać książkę. Ukończyłem ją w kilka miesięcy, dopisując na spokojnie łączące je rozdziały. Podchodzi ona innowacyjnie do poglądu o Odżywianiu, wprawdzie naukowo, ale bez wyliczania kalorii, witamin, minerałów czy wskazywania na wewnętrzne organy — całego niepotrzebnego tzw. "bełkotu naukowego". Nadal chcę się dzielić tą cenną wiedzą i przekazałem ją jako dobro wspólne na rzecz tworzącej się społeczności, odżywiającej się już w taki sposób.


Dzisiaj zbieram pieniądze na druk oraz wersję książki w języku angielskim wraz z opracowaniem strony i bazą plików multimedialnych, będących dopełnieniem książki. A ponieważ nadwaga i otyłość są najbardziej palącym problemem dla wielu... równie dobrze można by ją nazwać „dzisiejsze Odchudzanie...


À propos Odchudzania… jest taka mnogość diet, kalkulacji dietetycznych oraz cudownych środków na odchudzanie, że już zupełnie nie wiadomo co wybrać. A naturalna metoda jest jedna!

W pierwszej kolejności trzeba pozwolić organizmowi się wyregulować a następnie… i to już wszystko! A następnie efektem ubocznym stanie się osiągnięcie zarówno wymarzonej sylwetki, jak i snu, uśmiechu, witalności, ładnej skóry, ruchliwości i kreatywności. Można to osiągnąć w zaledwie kilka miesięcy i po sprawie.


Książkę w wersji docelowej ebooka i audiobooka udostępniam nieodpłatnie. Podobnie jest z nagraniami motywacyjnymi jak i treścią roboczą książki (również) w formie ebooka i częściowo audiobooka (w trakcie nagrywania).


  • Książka ukazała się w 2021 r. tylko w wersji prezentacyjnej w dwóch wydaniach 12 + 20 egzemplarzy pod nr ISBN: 978-83-960203-0-7


  • Próbka nagrania audio fragmentu książki: Dzisiejsze odżywianie możliwie Naturalne_Probka_ALBERT_OSIK_211201.mp3

---> http://bit.ly/domn-book-test-audio


Jestem biologiem z wykształcenia i praktyki. W przeszłości hodowałem najróżniejsze gatunki zwierząt. Dbałem o ich naturalną dietę, do której ich organizmy (identycznie skomplikowane jak nasze ludzkie) zostały przez Naturę stworzone. Zauważyłem ogromną ilość analogii, które ostatecznie wpływają na naszą kondycję, zdrowie, sylwetkę, samopoczucie a nawet witalność i kreatywność.


Otrzymałem pozytywne recenzje na temat książki. Jestem przekonany o tym, że może ona pomóc milionom ludzi borykających się z podstawowymi trudnościami wypływającymi z naszej cielesności i mentalności jak: otyłość, bóle w kręgosłupie, problemy trawienne, schorzenia, choroby przewlekłe i cywilizacyjne, a nawet zapominanie, zmęczenie, depresję i brak dobrego samopoczucia i dobrych pomysłów.


Dlaczego "dzisiejsze…" ? Ponieważ może już dzisiaj weźmiesz do ust coś, co jest właściwe dla Twojego organizmu, a niekoniecznie dla Twoich ust czy Twojego smaku lub wynikające z “przyzwoitości”


Dlaczego: „[...] Odżywianie…”? Ponieważ chodzi o Życie w Twoich posiłkach, nie Kult-urę i Tradycję kulinarną. Wysokoprzetworzone pokarmy pojawiły się zaledwie 100 lat temu, tak jak pojawiły się schorzenia i choroby cywilizacyjne. Wszyscy wiemy, a dodatkowo dietetycy trąbią, że najwięcej wartości odżywczych jest w surowych produktach!!! W większości wydajemy się głusi na tę informację… i codziennie, po kilka razy, wkładamy do ust martwe, przegotowane, usmażone, uduszone małowartościowe jedzenie. I łudzimy się, że również “martwe” suplementy coś zmienią. Nie zmienią wiele, ale są w tej sytuacji ważne.


Dlaczego “[...] możliwie […]” ? Ponieważ trudno się przestawić tak od razu na surowe produkty. To niewykonalne i burzące często nasze relacje z innymi. Instytut Żywności i Żywienia zaleca od lat, aby “co najmniej połowę z tego, co codziennie spożywamy, stanowiły surowe Warzywa i Owoce”. Nawet to, co zalecają naukowcy, jest dla nas trudne do osiągnięcia. Organizm z pewnością by się “ucieszył”, ale “co tam organizm…” - myślimy. - ważne, że mi smakuje… - to żona przygotowała… Dlatego możliwie nie od razu, możliwie powoli powinniśmy obrać kurs na zmianę. Z książki dowiemy się, jak przyzwyczaić się, jak pokochać nowe smaki, jak się delektować, co się zmieni i kiedy nasza mentalność przyzwoli na zmianę.


Dlaczego “...Naturalne”? Ponieważ to jest kierunek na nieprzetworzone, a więc najbardziej naturalne produkty. Powinniśmy w tym kierunku podążać. Stopniowo, coraz więcej naturalnych produktów w naszym menu - to jest cel ! Produkty Naturalne nigdy już nie będą naturalne, pochodzą z uprawy, plantacji, ogrodnictwa. Ważne jednak, aby zachowały swoją jedyną i tak istotną cechę — aby zachowały w sobie Życie. Zdajesz sobie sprawę “co to znaczy być żywym”. Tak, Ty jesteś żywy. Twoje ciało jest żywe, jest przez to dzikie, nieokiełznane, jest wciąż naturalne, tak jak ukształtowała je biologia naszego gatunku. Wyobrażasz sobie, co się dzieje gdybyś “ugotował swoją rękę”? Powoli, to brzmi absurdalnie, jednak ręka będzie przegotowana, a więc będzie już martwa, bez życia. Wszystkie surowe warzywa i owoce są więc bardziej naturalne, kiedy są surowe = żywe. Tego potrzebujemy również my: może już dzisiaj Odżywmy się możliwie Naturalnie !?


A dlaczego jemy martwe pożywienie? Wyłącznie dlatego, ponieważ to nasi przodkowie tak musieli, chcieli i potrzebowali zrobić — aby przetrwać. Zimą nic nie rosło, oni nie mieli lodówek, nikt nie przywoził im bananów, awokado, mango, winogron, pomidorów... przez cały rok… Ale wszyscy oni żyli w innych warunkach.


  • Czy znasz ich?

  • Czy pozwalasz sobie ustalać przez innych, co masz jeść, nawet jeśli już do tego od urodzenia przywykłaś /łeś?

  • Czy sądzisz, że dobrze wybrali? Oni nie chorowali na choroby cywilizacyjne, to my chorujemy, ponieważ warunki się zmieniły: przemysł spożywczy istnieje.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Książka w międzyczasie zyskała przychylność mojego otoczenia i to już w aktualnej wersji prezentacyjnej. Stała się, bazą do kolejnych projektów, które przedstawiamy poprzez stronę domn.pl .


autor

ZIOMEK


Recenzja książki w postaci nagrania z wykładu
z Festiwalu I Fruta MANIANA 2021
→ posłuchaj

Książka w wersji Ebooka i Audiobooka
w dziale do pobrania

Rozdziały z książki są regularnie publikowane w specjalistycznym czasopiśmie

"Harmonia, Twoje Zdrowie, Twoja Odpowiedzialność"